boek plus

www.ThomSten.com > herinneringen > boek plus
Nederlands    English
Op deze pagina wat extra wetenswaardigheden over passages of elementen uit het boek.
De foto's aan de linkerkant bevatten steeds een link. Klik op de foto om de link te openen.
In het tweede hoofdstuk staat een foto van een plaatsnaambord in Nivelles. Als men deze foto ziet, kan men in één oogopslag vaststellen dat aan de rechterkant veel ruimte op het bord is, en dan hier iets stond, maar blijkbaar is weggehaald.
Inderdaad, toen Nivelles nog meerdere spoorlijnen kende, waren er daar meerdere stations. Het huidige station heette vroeger 'Nivelles (Est)'.
In het derde hoofdstuk neem ik de trein in het station Halle dat in volle verbouwing is. De koker van sporen 6 en 7 was reeds gereed. Op bladzijde 24 staat "Mooi zicht trouwens, diejen IR aan het spoor 7." Ziehier zo'n IR naar Binche op spoor 7, op de voorgrond de grondwerken op de plaats waar later sporen 4 en 5 zullen komen. De foto is één van mijn eerste goed gelukte treinenfoto's, daterend van juni 1997. Ten tijde van het hoofdstuk in het boek (begin 1998) waren de sporen 4 en 5 praktisch gebruiksklaar.
De maquette van het huis dat ik moest maken in het derde hoofdstuk was een uniek exemplaar. Alhoewel er meerdere huizen waren met onzichtbare muren (taak niet gemaakt), was het mijne het enige tentexemplaar.
Uiteindelijk kreeg ik voor mijn 'tent' 1/20 van mijnheer Nevens. Dat éne puntje was voor de moeite...


Dat Ken en ik overdreven met ons 'geëddy', was duidelijk in het vierde hoofdstuk. Zelf wisten we dat ook wel, maar niks was leuker om zelfs daarmee de spot te drijven.
Zo hadden we eens een blad papier vol met Eddy'kes en bijhorende teksbalonnekes gekopiëerd op het kopiëermachien van de schoolbib. Vervolgens zijn we gans het noordstation gaan volhangen met deze kopies. Een andere leerling van de klas had dan zo'n papier gezien, meegenomen en liet het de volgende dag aan Eddy zien. Zijn reactie, "ja, ze overdrijven, hè. Het is niet grappig meer." Dat vonden wij natuurlijk prachtig.
Toen een vriend van ons eens een schoolkrantje moest imiteren, stonden daar een paar dingen in over ons. Sterk overdreven, maar toch...
Op pagina 46 komt de operatie van 2005 even luchtig ter sprake. Ik reageer daar op mezelf met het citaat, "waarom doet die boem het niet?" Ziehier de verklaring waar dat vandaan komt.
In die periode vonden Gerry en ik het prachtig, om de baron uit de serie Bassie en Adriaan te imiteren. Één van zijn citaten was, "waarom doet die boem het niet?" Zelf had ik dit citaat als klein kind meermaals gehoord (want op VHS thuis), ik wist hoe het klonk, en kon het dus imiteren.
Bij elke operatie werd ik onder narcose gebracht met een zwart masker, waar chloroform uit kwam. Aangezien de operatie van 2005 al de zoveelste was, werd mijn lijf meer en meer resistent tegen de chloroform. Alhoewel het anders maar enkele seconden duurt eer je volledig verdoofd bent, duurde het bij deze operatie bijna een minuut! (Er hing een klok met secondewijzer aan de muur.)
Toen ik 's avonds, na de operatie, wakker werd op de intensieve zorgen, vertelde ik (ja zo helder was ik!) aan mijn vader en broer dat de chloroform niet snel werkte.
Het 'waarom-doet-die-boem-het-niet-citaat' zal nog vers in mijn hoofd. Na de uitleg schreeuwde ik, "waarom doet die boem het niet?", doelend om het masker dat het niet goed deed.
Het station van Halle, en de spoorlijn daarheen, komen diverse malen aan bod in het boek. Indien men de situatie daar niet kent, zullen de beschrijvende zinnen vreselijk verwarrend overkomen.
Hiernaast vindt men een link naar een voorstelling van het sporennetwerk aldaar.
In het laatste hoofdstuk van 'gedachtengang' beschrijf ik heel wat zaken te Sint-Lukas.
Zo is 'het aardrijkskundelokaal' waar ik het meermaals over heb, lokaal V11.
De lokalen A11 ('het kleilokaal'), A12 en A13 ('de grafieklokalen') werden verbouwd tot klassen voor de nieuwe basisschool, die intussen gestart is.
Klik hiernaast voor een fotoreeks van de uitgebroken, maar voor een deel reeds verbouwde lokalen (enkele weken later dan dat ik het zag).
Toen ik in 2009 de maquette van Spa-Géronstère ineen heb gebokst, heb ik zowat elke handeling gefotografeerd.
Klik op de foto om de fotoreeks te zien.
Het boek over spoorlijn 44 uit 2010 is nog steeds te bestellen.
Klik hiernaast voor een beschrijving van dit boek.
Op bladzijde 93, geschreven eind juni 2012, stel ik de toekomst van spoorlijn 44 in vraag. Half mei werd de maximumsnelheid immers al teruggebracht tot 40 kilometer per uur wegens de slechte staat van het spoor.
Blijkbaar zat ik er niet ver naast. In augustus 2012 is lijn 44 een hele maand (!) gesloten geweest, ongeveer de hele spoorlijn moest opnieuw worden aangelegd.
Klik hiernaast om een reportage van de regionale televisie aldaar, te bekijken.
Op de laatste pagina's van 'terugblik' beschrijf ik hoe ik muziek opnam op casettes.
Hier in de berging staat nog steeds een doosje met deze casettes. Ik heb deze nooit durven wegsmijten, omdat ik het gevoel heb dat ik dan echt mijn gehoor wegsmijt.
Let ook eens op de bijzonder fraaie 'coverart'. Meestal niet meer dan enkele stickers met enkele kleuren en een nummer, om ze goed te kunnen onderscheiden van elkaar.
De casettes zijn toentertijd grijs gedraaid. Daardoor herinner ik mij naast de nummers zelf, veelal ook nog de volgorde waarin ze op de casettes stonden. Inclusief herinneringen aan reclamestukjes of commentaar, die per ongeluk tussen de nummers mee opgenomen waren.
Op de laatste pagina staat een lijst met gebruikte nummers in het boek. Op Youtube heb ik deze nummers bijeen gezocht, én enkele andere veel beluisterde nummers die niet voorkomen in het boek.



terug    © ThomSten 2012